BAARDMANSZEEP, HOE IS HET BEGONNEN

 

Baardmanszeep is als zeepziederij begonnen met het maken van zeep in het voorjaar van 2020.

Peter, het gezicht achter Baardmanszeep en daarom ook terug te zien in ons logo, is als chef altijd al bezig met proefjes, testen en nieuwe technieken ontdekken in de keuken. Als creatieve duizendpoot is Peter vaak met allerlei projecten bezig buiten het koken om: oesterzwammen kweken op koffiedik, wildplukken en het maken van diverse dranken (kombucha, kefir en het laten vergisten van vruchten en bloemen tot "Prosecco").

 

Vooral het wildplukken is iets wat hij nu veel gebruikt bij het maken van geur- en kleurcombinaties in de zepen. Alle zepen hebben als basis een eigen gedestilleerd hydrolaat van bloemen, kruiden, vruchten of plantdelen.

Door het destilleren ontstaat er een kraakheldere vloeistof met de kracht en geur van het ingrediënt dat gedestilleerd wordt. Door het destilleren komen ook de etherische oliën uit het product vrij.

 

 

WERKWIJZE EN INGREDIËNTEN

 

Alle zepen van Baardmanszeep bevatten enkel en alleen natuurlijke producten en zijn volledig passend in een vegan lifestyle.

Naast de diverse soorten plantaardige oliën, vetten en wassoorten gebruiken wij producten die een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten. Denk hierbij aan koolzaadolie van het Groninger land of walnootolie welke geperst wordt van walnoten uit de omgeving.

De zepen bevatten naast de verzeepte oliën diverse hydrolaten van lokaal geteelde of gekweekte bloemen, kruiden en plantdelen.

Na samenvoeging van de verzeepte oliën en de hydrolaten worden er eventueel gedroogde bloemen, kruiden of kleisoorten toegevoegd voor de structuur en afwerking van de zeep. 

 

"Een eerlijke zeep is een zeep met natuurlijke producten, geen toegevoegde sulfaten, microplastics of andere niet natuurlijke toevoegingen."

 

 

ZEPEN, ZEPEN EN NOG EENS ZEPEN

 

Geen mens is hetzelfde, dat geldt ook voor huidtypen.

Een droge huid heeft voedende vetten nodig, terwijl een vette huid juist ontvettende zeep nodig heeft. In de webshop staat bij elke zeep een beschrijving over het product, de ingrediënten en voor welke soort huidtype deze geschikt is.

Sommige zepen, wij noemen ze soapbars, hebben als toevoeging een droog product. Dit kan zijn maanzaad, heel fijn gemalen amandel, havermout of koffie.

Deze zepen hebben een scrubeffect dat erg lekker inzeept onder de douche. Oude huidcellen worden van de huid gescrubd en zorgen voor een aangenaam glad resultaat.

 

De eerste zeep die Peter heeft gemaakt was een koffie-/mandarijnzeep. Het koffiedik polijst de huid en door de mandarijn ruikt het heerlijk fris. 

Deze zeep zit nog steeds in het assortiment en is een van de favorieten onder de soapbars.