Hoe het begon
Met een hoofd vol plannen en notitieboekjes vol met uitgewerkte ideeën, was het de zomer van 2019 die op zijn einde was.
Als chef en creatieve duizendpoot ben ik altijd aan het kijken naar mogelijkheden om het nog mooier, uitbundiger en aantrekkelijker te maken dan dat het al is. Ik zie me dan ook liever als "culinair architect" om van alle losse bouwstenen een creatie te maken op het bord.
Na een drukke periode had ik langzaamaan wat meer tijd om een en ander uit te gaan werken.
Ik had naast het werken in een heel mooi hotel een eigen oesterzwammenkwekerij (Zwammies), waar ik de oesterzwamsporen op koffiedik liet uitgroeien tot weelderige bossen oesterzwammen. Dit gaf mij erg veel voldoening aangezien het een circulair traject is en er totaal geen afval over blijft. Helaas bleef er regelmatig veel koffiedik over waar ik niks mee kon beginnen. Ik had ooit gelezen dat koffiedik goed de handen reinigt en als een scrub werkt. Na de zoveelste lading, die niet verwerkt kon worden, ben ik een deel gaan drogen en heb het in een zeep verwerkt samen met een etherische olie van mandarijn.
Alles leuk en aardig, maar dit was niet iets om over naar huis te schrijven. Opnieuw proberen en verschillende verhoudingen gaan gebruiken en andere duurzame plantaardige oliën in het recept verwerkt. Elk resultaat kwam er beter uit te zien en kreeg een mooiere structuur, droging en verzeping.
Na vele kleine zeepjes gemaakt te hebben, waarvan het merendeel niet mijn goedkeuring kon verdragen, kwamen er steeds mooiere zepen uit die daadwerkelijk deden waarvoor ze bestemd waren.
De mandarijngeur samen met de lichte koffietint die in de zeep bleef hangen, maakte een heerlijke combi van een coffeebar en citrusfruit.
Het was maar een zeepje, maar toch heb ik deze op de Instagrampagina van de kwekerij gezet, aangezien het met een restproduct van het kweekproces gemaakt was. Als aardigheidje stuurde ik het wel eens mee als er zwammen waren besteld of er kweekbalen voor de thuiskweek werden afgenomen. Altijd met een leuke respons en meermaals met de vraag of ik de zeepjes ook los verkocht.
Na de zoveelste vraag om zeep heb ik deze in een simpele wikkel gestoken met het verhaal er achterop en naast de zwammen en growkits in de shop geplaatst. Dit bleek een groot succes. Meermaals werden de zepen buiten de zwammen om besteld.
Het jaar was voorbij en 2020 had zijn intrede gedaan en toen werd het maart en ging heel Nederland in een lockdown door de coronapandemie waar we nog steeds mee te maken hebben. Handen wassen en thuiswerken was het advies, hetgeen ook door iedereen opgevolgd werd.
Een van de grote zorgverzekeraars in ons land wilde voor de afdeling Noord-Nederland voor de thuiswerkers een aardigheidje cadeau doen en had via via vernomen dat ik zepen had gemaakt en kwam met de vraag wat ik zou kunnen betekenen. Ik sprong een gat in de lucht, maar dacht gelijk hoe ga ik dit aanpakken, aangezien dit niet om een tiental zeepjes zou gaan maar veel meer.
Rekenen, bestellen, zepen maken, drogen, snijden en inpakken en dat meermaals in de week resulteerde na een aantal weken in een kofferbak vol zeep op weg naar de opdrachtgever.
Hoe vet was dit, dacht ik bij mezelf en kreeg veel reacties op het leuke presentje wat ze allemaal hadden gekregen.
Hier moet ik meer mee gaan doen, zo is het allemaal begonnen.
Waar we nu zijn
De zepen die ik in het begin heb gemaakt zijn allemaal onder de naam "Zwammies" naar buiten gekomen.
Ze moesten een eigen podium krijgen.
Een eigen naam, website, shop en vooral pakkend logo.
Het logo was me al snel duidelijk en een pakkende naam was voorhanden. Baardmanszeep was geboren.
Het logo, dat ben ikzelf. Met een volle baard en zwarte cap is hoe ik bijna dagelijks door het leven ga.
De naam is toch wel de bijnaam die ik heb gekregen van collega's en vrienden.
Met alleen een naam en logo ben je er niet, de website is in 2 maanden tijd opgebouwd en is samen met de webshop begin 2021 online gekomen.
Dagenlang foto's maken van producten, teksten schrijven voor bij de zepen en ingrediëntenlijsten opstellen.
Het heeft heel wat tijd gekost, maar uiteindelijk was daar www.baardmanszeep.nl
Dit is ook het moment om eens te kijken waar we nu zijn.
Baardmanszeep is als beginnend bedrijf met meerdere samenwerkingen bezig. Zo is Mir Ceramics (@mirceramics) in beeld gekomen voor het maken voor diverse handgemaakte zeepschaaltjes. Voor de Grokaalbox (@grokaalbox) levert Baardmanszeep regelmatig zepen voor dit leuke concept waar lokale ondernemers producten aanbieden die in een complete box te bestellen zijn.
Hiernaast is Baardmanszeep samen met AllesoverGin (@allesovergin) een samenwerking aangegaan, wat voor samenwerking.....
....dat houden we nog even stil.
Wat komen gaat
Als we dat eens wisten.
Baardmanszeep gaat vooral door met veel mooie zepen maken.
Het voorjaar is net begonnen, tijd om bloesems, bloemen en kruiden te plukken en om te zetten naar maceraten die als basis voor de zepen dienen.
We hebben mooie displays gemaakt die binnenkort in verschillende winkels mogen staan, zo zijn de zepen, behalve in de webshop, op verschillende verkoop punten te vinden.
Verder staan een aantal markten op de planning, waaronder het wolfeest bij de schaapskooi in Balloo (10&11 juli 2021).
Hier hoop ik veel nieuwe zeepliefhebbers te mogen ontmoeten en dat de naam Baardmanszeep nog meer bekendheid krijgt.
Reactie plaatsen
Reacties